Non-Bourgognes

Proeverij 8 januari 2023, door Will

Inleiding

Bourgogne dat met zijn oerdruiven pinot noir en chardonnay volgens velen de mooiste wijnen ter wereld maakt, is een ongekend succesverhaal, ook commercieel. De prijzen van de grand-cru’s zijn tot waanzinnige hoogte gestegen, met Romanée-Conti als paradepaardje. Hij staat in de lijst van duurste wijnen ter wereld met stip op nr. 1, krachtens zijn gemiddelde prijs van 10.605 euro met bijna 30.000 euro als maximaal betaalde prijs voor de ‘reguliere’ flessen. In 2018 werd evenwel op een veiling dik een half miljoen dollar betaald voor de jaargang 1945. Zeven van de tien wijnen in de toptien van de duurste wijnen komen uit Bourgogne. Ook gewone kwaliteits-Bourgognes zijn vrijwel onbetaalbaar geworden, dankzij de enorme wereldwijde vraag en de kleine oogsten in het recente verleden. Door de schaarste loop je het risico op een dure miskoop: ook in de wijnwereld van Bourgogne tref je beunhazen aan.

Dit roept de vraag op of pinots noir en chardonnays van producenten in andere gebieden geen prima alternatief bieden voor die krankzinnig geprijsde Bourgognes? Wijnen die misschien niet in de stijl van Bourgogne zijn gemaakt, maar minstens evenveel plezier en finesse bieden. Antwoord: die zijn er zeker. In Duitsland bijvoorbeeld worden excellente spätburgunders gemaakt en uit de VS komen indrukwekkende chardonnays en pinots. Toch wil ik voor de proeverij vandaag eens verder kijken dan het gebruikelijke aanbod: we schenken wijnen uit de hele wereld maar ook uit een vrijwel onbekende AOC dat aan Bourgogne grenst. Overigens niet Beaujolais.



Corpinnat Josep Coca, Brut Nature, Sabaté i Coca; 2016 Penedès, alc. 12,5%. Prijs 22,85 euro. Druiven: Xarel.lo en Macabeo. Vinoteca Lina.


Deze Spaanse bubbel valt niet in categorie non-Bourgogne, want dan zouden we een alternatief voor een crémant van chardonnay op tafel moeten brengen. Helaas kwam de ingeving om vanmiddag met een belletjeswijn te beginnen wat laat, waardoor de keuze beperkt werd.

Wat gelukkig niet beperkt is, dat is de kwaliteit van deze mousserende wijn. Verschillende afgelopen jaargangen van deze fles vielen in de prijzen, zoals die van 2014 die door Perswijn tot mousserende wijn van het jaar werd uitgeroepen.

Je zou geneigd zijn hem een cava te noemen, want een bubbel uit de Penedès, maar dan haal je de woede van elf voormalige cava-producenten op de hals. Deze bubbel dienen we namelijk een Corpinnat te noemen. Dat is de naam van de club van deze elf wijnboeren die zichzelf strenge regels hebben opgelegd om een topbubbel te creëren. Zo moeten ze de wijnen maken van biologische geteelde en met de hand geoogste autochtone druiven van het eigen domein. Ook moeten de wijnen minimaal 18 maanden rijpen op fles.

Daar voldoet deze wijn ruimschoots aan want de flesrijping duurde liefst 65 maanden, waardoor je hem volgens de importeur kunt vergelijken - gezien zijn complexiteit - met een vintage champagne.

Parker gaf hem 93+ punten en proefde brioche, gisten, een levendige zuurgraad en frisheid: “Puur, schoon, fris, elegant en erg smakelijk en zilt.” Perswijn spreekt van “grote klasse” en schrijft in zijn proefnotitie: "Rokerig, peer, bloemen, toast, zacht en stijlvol, milde zuren, diepgang."

2. En Vieux Fombrés, Doyard; 2015 Coteaux Champenois; Alc. 12,5%. Prijs 75 euro. L' Atelier du Champagne.


Met deze wijn in het glas komen we heel dichtbij Bourgogne: hij is namelijk geproduceerd in de Champagne-streek. Geproduceerd door een boer die zeven verschillende champagnes in zijn assortiment voert, maar dus ook deze stille wijn maakt.

Wijn zonder belletjes, stille wijn, speelt in de statistieken in het Champagne-gebied een nietige rol: de jaarproductie komt op ongeveer 75.000 flessen, tegen 300 miljoen flessen champagne. Toch was er ooit alleen maar stille wijn in dit gebied, vooral rode trouwens. Na de uitvinding van champagne in het midden van de 18e eeuw maakte de bubbelwijn gestaag een opmars, al was rond het begin van 20e eeuw stille wijn nog steeds dominant. Daarna verdween dit type bijna helemaal van de markt. Champagneboeren bleven voor eigen consumptie nog wel wat rode wijn produceren of versneden hem voor hun rosé champagne.

Stille wijn in deze regio wordt uitgebracht onder de herkomstaanduiding Coteaux Champenois. De appellation is in 1974 ingevoerd en staat de inzet van alle zeven druiven toe die ook voor champagne mogen worden toegepast: denk aan chardonnay, pinot noir en meunier, maar ook bijvoorbeeld pinot blanc en gris.

De vraag is: waarom zou een wijnboer in Champagne stille wijn willen maken als hij goud kan verdienen met champagne? Die vraag klemt eens te meer, omdat de streek een koel klimaat kent: uitstekend voor champagne, maar niet voor stille wijn. Nu heeft de klimaatopwarming dit probleem al grotendeels opgelost: de druiven worden de laatste jaren rijper dan ooit.

Wat meespeelt in de keuze van de boer om stille wijn te produceren, is dat de terroirchampagnes in opkomst zijn, met veel aandacht voor herkomst en oogstjaar van de wijn. Dit is een tamelijk revolutionaire ontwikkeling in een gebied waar het blenden van druivensoorten, oogstjaren en wijngaarden tot een hogere kunst is verheven. Terroirchampagnes klinkt leuk, maar terroir in je champagne tot uitdrukking brengen, is makkelijker gezegd dan gedaan. De boer moet dit proces goed in de vingers krijgen, veel ervaring opdoen en dat kan hij bereiken door eerst maar eens stille wijn te gaan maken.

Stille wijnen uit Champagne zijn evenals champagne een luxe product. Ze zijn stevig aan de prijs: onder de 40 euro zijn ze niet of nauwelijks te krijgen. De stille wijn van producent Émilien Feneuil kost 525 euro, zijn duurste champagne ‘slechts’ 125 euro! Een van de redenen is dat voor een Champenois veel werk in de wijngaard verzet moet worden, met het doel de opbrengst per hectare drastisch te verlagen, wat ook al minder inkomsten oplevert.

Kenners die Champenois proeven, vergelijken hem met Bourgogne, soms met wijnen uit de Jura. De stijl tendeert naar Chablis: strak, slank en mineralisch, zilt en verkwikkend. Volgens het Duitse vakblad Sommelier behoren de stille Champenois-wijnen tot de meest puristische, meest droge, meest minerale en meest pittige rode en witte wijnen ter wereld.

De wijn in ons glas komt van champagnehuis Doyard, een familiebedrijf van twaalf generaties oud met een wijngoed van 10 hectare. Men produceert zeven verschillende champagnes, een destillaat en deze stille Champenois, afkomstig van een premier cru wijngaard met wijnstokken ouder dan 50 jaar. De wijn is gevinifieerd in Bourgondische vaten. Hij wordt omschreven als een Bourgogne-killer met een smaakprofiel tussen groene appel en exotisch fruit, mineraal en een laagje van roostersmaken.

Parker gaf deze jaargang 93 punten. Weinplus verleende de wijn de predicaten ‘excellent’ en ‘favoriet’: “Diepe, scherpe, koele, duidelijk gistachtige neus met uitermate heldergele fruitige aroma's, nootachtige tonen, kruiden, wat gele specerijen, hints van peper en broodkorst. Dicht, kurkdroog en sappig in de mond, zeer licht fruit; gistachtige, zilten en intens krijtachtige tonen, strak, zeer fijne zuren, aanhoudend, enigszins champignonachtig en spekachtig, een beetje witbrood en ook witte peper, goede diepte, spanning, lengte, grip, enorm minerale afdronk met veel spanning. Een beauty, maar niet een glas dat zich zomaar opent.”

3. Chardonnay de Purcari, Château Purcari; 2021; Moldavië, Cahul. Alc. 13,5%.Prijs 12 euro. Andere Wijn.


Wijn uit Moldavië roept misschien niet bij voorbaat de meest warme gevoelens op, maar dat is eigenlijk niet terecht. Er wordt al duizenden jaren wijn gemaakt, wijn die niet alleen voor eigen gebruik was bestemd maar sinds vele eeuwen zijn weg heeft gevonden naar dorstige kelen in het zuidoostelijke deel van Europa.

De wijn in ons glas komt van Château Purcari in het dorp Purcari, opgericht in 1827, een wijngoed dat kan bogen op een luisterrijke geschiedenis. Lange tijd waren Purcari-wijnen net zo populair als wijnen uit de meest gereputeerde gebieden in Frankrijk. Volgens een verhaal - dat ik niet kon factchecken -, versloeg Purcari in 1878 bij een blindproeverij ter gelegenheid de Wereldtentoonstelling in Parijs alle grote Bourgognes en Bordeaux, dit uiteraard tot verbijstering van de Franse wijnboeren. Purcari vergaarde aldus veel roem en werd aan het einde van de 19e eeuw ingeschonken voor tsaar Nicolaas II, koning George V en koningin Victoria van Groot-Brittannië en vond gretig aftrek in Zweden, Duitsland en Frankrijk. Ook op de chique Nederlandse eettafels kon je in deze tijd de exclusieve Purcari vinden.

Onder het communisme zette echter de neergang van de Moldavische wijnindustrie in en kreeg het land de rol toebedeeld van staatswijnproducent voor de Sovjet-Unie.

Moldavië is niettemin een belangrijk wijnland gebleven. Tegenwoordig kent het de grootste dichtheid aan wijnbouw ter wereld, met een areaal dat 3,8 procent van zijn grondgebied in beslag neemt. Het land is iets groter dan België, maar telt liefst 89.768 wijngaarden en 331 wijnmakerijen. Wijn is het op twee na meest geëxporteerde product uit Moldavië en het land is de 20e grootste wijnexporteur ter wereld.

Sinds het begin van deze eeuw hebben internationale investeerders zich over Château Purcari ontfermd en is het kasteel volledig gerenoveerd tot een chique hotel met eigentijdse voorzieningen. De wijngaarden zijn hersteld en uitgebreid, de productie is gemoderniseerd. Het bedrijf omvat inmiddels 1450 hectare wijngaarden in Moldavië, Bulgarije en Roemenië. Purcari wordt alom beschouwd als het beste wijnhuis van Moldavië.

De wijn in ons glas is gemaakt van met de hand geoogste en geselecteerde druiven, geproduceerd op traditionele wijze met 6 maanden rijping in Franse eiken barriques. Volgens de producent heeft de wijn een “open gouden kleur, met ambertinten. Het intense aroma wordt gedomineerd door bloemen en exotisch fruit. De volle, weelderige smaak is complex, met tonen van amandel en vanille, gevolgd door een lange afdronk die harmonieus wordt gedomineerd door rijpingstinten.”

Lekker bij verse kazen, salades, gegrilde tarbotfilet met zwarte rijst.


4. Cuvée du Pape, Château Ksara; 2018. Bekaa Vallei, Libanon. Alc 13,5%. Prijs 19,50 euro. Andere Wijn.


Het zal weinigen bekend zijn dat Libanon tot een van de oudste wijnlanden ter wereld behoort. Zo’n 5000 jaar geleden is er wijnbouw ontstaan, waarschijnlijk onder invloed van ’s werelds oudste wijnland, Georgië. De Feniciërs brachten de eerste wijnstokken in cultuur, blijkt uit opgravingen. Ook hebben archeologen twee Fenicische scheepswrakken in zee opgedoken - daterend van 750 jaar voor Christus - met daarin een lading wijn in amforen. Historici vermoeden dan ook dat de wijnbouw via Libanon in Europa is geïntroduceerd en niet vanuit Georgië. Hoe dan ook, vanaf het begin van de Romeinse jaartelling gold Libanon als een belangrijke wijnregio en in de Middeleeuwen exporteerden Venetiaanse kooplieden de Libanese wijn naar Europa.

De wijn in ons glas komt van Château Ksara, het oudste, grootste en misschien ook meest gereputeerde wijnhuis van Libanon. Het is in 1857 opgericht door Jezuïeten die het vorige eeuw verkochten aan vier Libanese families. Zij moderniseerden het wijnhuis grondig en plantten velerlei Franse druivenrassen aan, overblijfsel van de Frans invloeden en tradities in Libanon. De wijnen van Château Ksara hebben een grootse reputatie en gaan de hele wereld over. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Bekaa-vallei tot op zo’n 1000 meter waar de druiven onder vrijwel ideale omstandigheden groeien. Veel zon, weinig regen en koele nachten.

Hamersma: “Is het een gesoigneerde Pouilly-Fuissé uit Bourgogne? Zijn we bij een betere Russian River uit Californië beland? Is het ambitieus Chileens? Zuid-Afrikaans dan? Of toch Limoux?

Perswijn: “Zeer goed. Geur: getypeerd, rijp citrusfruit, hout, vanille. Smaak: Vol maar fris, krachtig, kruidig, lang.



5. Chateau Roslane Chardonnay Premier Cru, Les Celliers de Meknes; 2021. Les Coteaux de l'Atlas, Marokko. Alc 13,5%. Prijs 24,75 euro. Andere Wijn.


De eerste aanwijzingen voor wijnbouw in Marokko vinden we in de tijd van de Feniciërs, vele eeuwen voor Christus. De wijnproductie bleef langdurig in stand, maar klapte met de komst van de Islam helemaal in elkaar. Pas in de 19e en 20e eeuw werd de draad weer opgepakt door Franse kolonisten. In die jaren gebruikte de handel de alcoholrijke Marokkaanse wijn vooral om de dunne Franse tafelwijntjes op te fleuren. Bij de onafhankelijkheid van het land in 1955 omvatte het wijnbouwareaal 55.000 hectare grond, waarvan in de jaren ‘90 nog maar 13.000 hectare over was en hiervan de helft zieke of oude wijnstokken. Franse wijnbedrijven als gigant Castel raakten geïnteresseerd in Marokko en investeerden in de wijnindustrie die uiteindelijk weer opbloeide.

De regio’s rondom Meknès en Fès zijn het belangrijkst: 60 procent van de productie komt hiervandaan. Het is een relatief vochtig gebied waar de druif goed gedijt. Ook de wijn nu in het glas komt uit uit Meknès, van Les Celliers de Meknes. Dit is het belangrijkste wijnhuis van Marokko, met ongeveer 700 hectare wijngaarden gesitueerd in de uitlopers van het Atlas-gebergte. Het bedrijf was de drijvende kracht achter de invoering van de eerste Marokkaanse appellatie: AOC Les Coteaux de l'Atlas. Het familiebedrijf van grondlegger Brahim Zniber bouwde hier in 2000 het eerste Marokkaanse wijnkasteel, Château Roslane.Een bouwwerk in Franse stijl, voorzien van een Marokkaanse uitstraling, inclusief een boetiekhotel en een riant uitzicht over de landerijen. Verder beheert de familie wijngaarden in onder meer een gebied dat nog onder de Fransen een premier cru status verkreeg.

Daar komt dus deze chardonnay vandaan, een ware krachtpatser volgens wijnhandel Andere Wijn: “Die heeft aan zon en eikenhout geen gebrek. Vers geroosterd brood in de neus. Bulkend en klotsend van het tropisch fruit. Ananas, guave en perzik. Deels vers, deels uit blik. Veel kracht en breedte. Een 'dikke Chardonnay'. Voor wie niet altijd de nuance zoekt.

Lekker bij schaal- en schelpdieren, gerookte zalm op toast, tarbot met béarnaise, forel met amandelen.


6. Burrowing Owl Chardonnay, 2018. Okanagan Valley, British Columbia, Canada. Alc. 13,5%. Prijs 28 euro. Andere Wijn.


Hebben we eerder landen besproken die een wijngeschiedenis van honderden, zo niet duizenden jaren schrijven, nu verschijnt er bijna een wijnpeuter op tafel. Een wijn uit Canada waar pas sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw kwaliteitswijnbouw ingang heeft gevonden. Niettemin wordt er al zo’n 200 jaar wijn gemaakt, echter met druiven die niet tot de gangbare Vinifera-familie behoren en daarmee als inferieur voor wijn worden beschouwd. Natuurlijk is het overgrote deel van het land door het koude klimaat ongeschikt voor wijnbouw, maar in enkele delen langs de zuidelijke grens kunnen de wijnstokken prima gedijen. Genoemde wijngaarden liggen in gebieden op dezelfde breedtegraad als Luxemburg en en Noord-Italië en kennen ook hete, droge zomers.

Onze wijn komt van één van de meest gerenommeerde wijnhuizen van Canada. Burrowing Owl is een relatief jong familiebedrijf met wijngaarden in de Okanaga Vallei in British Columbia, pal aan de grens met de VS. De wijngaarden behoren tot de warmste en beste van het land en zijn gesitueerd in wat 'struik-steppe' wordt genoemd, een graslandschap met schaarse regenval. Het is bijna een soort woestijn, al is er net voldoende vocht voor grassen, struikgewassen en natuurlijk ook wijnstokken. Wijnboer Jim Wyse richt zich op rijke, niettemin verfijnde en zuivere wijnen gemaakt van rijpe druiven. Een voorbeeld is deze chardonnay. De helft van de druiven is vergist in rvs, de andere helft acht maanden in eiken: 80% Frans, 20% Amerikaans met 47% nieuw, 33% een jaar oud, 20% twee jaar oud eiken.

Hamersma spreekt van een fascinerende wijn en geeft deze fles een 9- : “Bijzonder goed in zijn soort. En daarom aan te bevelen voor wie van het blockbusterachtige, bombastische, gewicht in de schaal leggende soort houdt. Veel kortom, romig, ambitieus, vanille en geroosterde nootjes, rijp exotisch fruit. Enfin, je kent het type wel. Enfin, bepaald geen schoothondje.”

Technisch: PH: 3,57 | Titreerbare zuurgraad: 5,0 g/L


7. Pinot Noir de Purcari, Château Purcari; 2020; Moldavië, Cahul. Alc. 13%. Prijs 12 euro. Andere Wijn.


De stijl van de Purcari wijnen is een paar jaar geleden iets gewijzigd, sinds een Frans wijnmaker werd vervangen door een Italiaanse vakbroeder. De wijnstijl is moderner, commerciëler en internationaler geworden. Het assortiment is uitgebreid met meer verschillende typen wijnen en de marketing kreeg een internationaal jasje.

Deze pinot is gemaakt van druiven die met de hand zijn geoogst en geselecteerd en heeft zes maanden rijping ondergaan in Franse eiken barriques.

Hamersma gaf hem een 8+: “Van het stoerdere soort. Niet te zoetsappig, niet te gelikt. Kloeke pruimen, kruiderij, donker en bittere kersen. Niet een-twee-drie pinot noir maar het vierde glas smaakte ook nog steeds.”


8. Bouzy Rouge, Brice; 2019. Côteaux champenois. Alc. 12%. Prijs 47,50 euro. L'Atelier du Champagne.


Wederom een stille wijn uit Champagne, nu in rood. Op zich helemaal niet zo vreemd, want tot aan het midden van de achttiende eeuw was Champagne een gebied waar louter stille rode wijn werd geproduceerd, totdat de bubbels het heft in handen namen. Zoals gezegd, is 90 procent van de stille wijnen uit Champagne rood, gemaakt van pinot noir of meunier. Er wordt overigens ook nog stille rosé gemaakt die in Champagne-gebied Aube een eigen AOP heeft, Rosé des Riceys, met een productie van circa 50.000 flessen.

In Nederland zijn stille wijnen uit Champagne moeilijk verkrijgbaar, waarschijnlijk door de krappe productie, de hoge prijzen en de onbekendheid bij de liefhebber. Voor het beste aanbod zal je toch echt zelf naar de Champagnestreek moeten afreizen: in de wijnwinkels in de grote plaatsen vind je een ruim assortiment en de wijn wordt ook geschonken in de plaatselijke restaurants.

De wijn in ons glas komt van champagnehuis Brice in Bouzy, 25 km onder Reims. Het is een eeuwenoud familiebedrijf waar nu de twaalfde generatie aan zet is. De twee broers produceren 100.000 flessen per jaar, waarvan 5 champagnes en één stille wijn, de Bouzy rouge. De pinotnoirdruiven voor deze wijn komen van twee percelen in Bouzy: Les Hauts Vaudayants en van Les Doyennes in de Grand Cru-gemeente Bouzy. De wijn heeft 18 maanden gerijpt in gebruikte barriques van 228 liter.

Het Zwitserse handelshuis Secli Weinwelt: “Aroma's van zure kersen, rode en blauwe bessen en wat pruimenschilletjes in de neus, onderstreept door tonen van rozenbloesems, berghooi en fijn kruidige geroosterde tonen. Sappig fruit in de mond, met een goede substantie, mooie tanninestructuur en een subtiele zurige kruidigheid in de afdronk.

De New Yorkse wijnblogger Lyle Fass was in 2017 wild enthousiast over de jaargang 2015: “Het is een van de meest interessante, verrukkelijke en opwindende wijnen die ik tijdens mijn reis heb geproefd. De epische hoeveelheden rood fruit doordrenken je smaakpapillen, liggen op een bedje van kiezelachtige/kalkachtige mineraliteit, volkomen doordrenkt met het geconcentreerde en dichte fruit van 2015. Het heeft een krankzinnige finesse. Man, wat is deze wijn mooi. Opvallend is zijn intensiteit en uniciteit die je gehemelte attaqueert. Het is anders dan alles wat ik ooit eerder heb geproefd en het is absoluut heerlijk.”

Bij mooie vleesgerechten.


9. Krásná Hora, pinot noir. Tsjechië, Moravië. 2020. Alc. 12,5%. Prijs 17,50 euro. Andere Wijn.


Krásná Hora is een klein familiebedrijf in Tsjechië, op een uur rijden van Wenen. De familie maakt hier al sinds de jaren zestig wijnen op biodynamische wijze, in een relatief koel gebied dat op dezelfde hoogte ligt als Bourgogne en de Elzas. De 'cool climate-wijnen' hebben weinig alcohol aan boord en gaan voor zeer verfijnd door. Het huis maakt ook natuurwijnen, en de importeur biedt deze pinot noir onder deze noemer aan.

Het wijnhuis is gevestigd in zuidelijke Moravië, een gebied waar je 96 procent van de Tsjechische wijngaarden vindt. Het schurkt aan tegen de grens met Oostenrijk nabij het Weinviertel. De most fermenteert op wilde gisten in grote open vaten van 1000 liter en aan de wijn wordt geen of zo weinig mogelijk sulfiet toegevoegd. Deze pinot komt van drie soorten Bourgondische klonen die met de hand zijn geplukt en rijpte in nieuwe eikenhouten vaten van 228-500 liter.

Wijnimporteur: “Dit is een biodynamisch gemaakte natuurwijn waarin we alleen puur fruit herkennen. Van rode bessen en vooral van jonge kersen. Fris, heel schoon en perfect in balans. Loepzuiver kortom. Pinot Noir zonder enige opsmuk.”

Drinken bij stevige vlees- of groentegerechten, belegen of oude kaas.



10. Csakegyszóval Pinot Noir, St. Andrea; 2018. Hongarije, Egri. Alc. 14%. Prijs 16,50 euro. Andere Wijn.

Een oude bekende van onze club is wijngoed St. Andrea in Eger, een bedrijf dat we bij onze wijnreis naar Hongarije op 16 mei 2014 hebben bezocht. Het is een van de topbedriiven in het beroemde Eger-district. St. Andrea is vooral trots op zijn Stierenbloed (Egri Bikaver), een wijn die in 2010 in ons land de prestigieuze Grand Prix de Sommeliers binnenhaalde. Wijnboer György Lörincz (spreek uit als joeri leurintsj) van St Andrea is niet alleen orthodox priester van beroep, maar geldt ook één van de meest eigenzinnige wijnmakers van Hongarije. Hij staat te boek als een traditionalist, iemand met een hang naar het verleden, die graag de klassieke productiemethoden in Hongarije van stal haalt. Zo vergist hij al zijn witte wijn op Hongaars eiken, eenvoudig omdat dit vroeger ook gebeurde. Het Eger-district wordt gezien het betrekkelijk koele klimaat wel eens vergeleken met Bourgogne. De bodemsamenstelling is uiterst complex, van vulkanisch, tot klei, kalk en leisteen, bodems die je allemaal bij St Andrea kunt vinden. De pinot noir van St. Andrea gedijt op vulkanische bodem.

Wijnbouwer: “Een heerlijke pinot noir, waarvan het aroma wordt gedomineerd door kandijsuiker en rode bessen met aan het einde kleine rijpe pruimen. Elegante gastrowijn.”

Importeur: “Ruikt naar rijpe kersen en cederhout. Tikje boers. Smaakt ook naar kersen, rijpe aardbei, maar ook een beetje leer, specerijen en een drupje ketchup. Stevige pinot noir.”

11. Burrowing Owl, pinot noir. 2018. Okanagan Valley, British Columbia, Canada. Alc. 13,5%. Prijs 31,50 euro. Andere Wijn.


Hoewel het wijnhuis nog betrekkelijk jong is, timmert het al jaren stevig aan de weg. In 1998 kwamen de eerste wijnen in de schappen en nog geen zeven jaar later verschenen een wijnwinkel, een restaurant en een luxe guesthouse op het wijngoed. Geen slechte zet: inmiddels ontvangt de winery zo’n 100.000 toeristen per jaar. Eigenaar Jim Wyse zet in zijn keuze voor de druivensoorten op alle paarden in: op het wijngoed van circa 70 hectare vind je zo’n vijftien verschillende druiven, van pinot noir tot tempranillo en malbec tot gewurztraminer en viognier. Met enkele druiven, zoals tempranillo, lijkt hij voor te willen sorteren op de klimaatopwarming, want deze druiven zijn louter op proefveldjes aangeplant. De hoofdmoot van de productie komt echter voor rekening van de klassieke Franse druiven.

Zo divers zijn druivensoorten zijn, zo divers was de loopbaan van Jim Wyse (1938). Voordat hij het wijngoed begon, was hij bruggenbouwer (fysieke bruggen!), verkoper van nucleaire producten, bedrijfsconsultant, beheerder van een skigebied en projectontwikkelaar.

Deze pinot noir komt van zijn oudste percelen. De wijn rijpte op eikenhouten vaten, 85% Frans, 12% Russisch, 3% Hongaars met 6% nieuw, 41% één jaar oud, 24% twee jaar oud en 29% drie jaar oude eik.

Proefnotitie van de Canadese Master of Wine Rhys Pender: “Een heldere en frisse pinot noir, met een gemiddelde stevigheid. In de neus vertonen zich frisse en levendige frambozen, kersen en aardbeien met lagen vla, kruidnagel en sinaasappelschil, voorzien van een subtiele grafietmineraliteit. De smaak is zijdezacht met lichte tannines en aroma's van rijpe zwarte kersen, gedroogde frambozen, paprika, geroosterd vlees en wat donkere chocolade met een lange afdronk.

Drinken bij gerookte eend ingewreven met vijfkruidenpoeder, een vegetarische champignon-linzenstoofpot of gehaktballen in tomatensaus.

Technisch: PH: 3,76 | Titreerbare z